31 Μαΐ 2009

"Μια εταίρα θυμάται"


Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, από έναν πολύ καλό συγγραφέα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια στα λογοτεχνικά μας δρώμενα.
Η υπόθεση που διαδραματίζεται, αναφέρεται στον παράνομο δεσμό του Αλκιβιάδη με τη βασίλισσα της Σπάρτης Τιμαία, τον Λεωτυχίδα, καρπός αυτής της σχέσης, κι τον πανίσχυρο βασιλιά Άγη.Ένα ερωτικό σκάνδαλο, που παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Εγκλήματα που οδηγούν σε σκοτεινά κέντρα εξουσίας. Ο έρωτας της εταίρας Δάφνης με τον Φηγέα, αρχηγό της μυστικής οργάνωσης της Κρυπτείας, και η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπινου δράματος.Μια ιστορία, στην οποία οι ήρωες προσπαθούν να διαφυλάξουν την ανθρωπιά τους χάρη στον έρωτα. Ένα πολιτικό θρίλερ, όπου περιπλέκονται η συνωμοσία, η προδοσία, οι ίντριγκες και το ερωτικό πάθος.Μια Σπάρτη διαφορετική, μη ηρωική, όπου δεσπόζει η Κρυπτεία που κινεί σιωπηλά τα νήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του μεγάλου αφεντικού - του Μαντείου των Δελφών!Το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, είναι αφορμή για μια άλλη, διαφορετική ματιά στο παρελθόν. Τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, είναι περισσότερο το σκηνικό μπροστά στο οποίο εξελίσσονται τα ανθρώπινα δρώμενα. Είναι ο καταλύτης που ενεργοποιεί και διαμορφώνει τους χαρακτήρες των ηρώων. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ο συγγραφέας Xρήστος Xαρτοματσίδης, γεννήθηκε το 1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Mικροβιολογίας στο Γενικό Nοσοκομείο Kομοτηνής. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "O ξένος" (1986) "H νύχτα των εμβρύων", εκδ. Nικολαΐδης (1989), τα διηγήματα: "Tο παλιό κτίριο", εκδ. "Nεφέλη" (1991), "Φωτο-Veritas", εκδ. "Mεταίχμιο" (2003), και τα μυθιστορήματα: "Kιθαρίστας σε ταβέρνα", εκδ. "Πατάκης" (1996), "Oι περιπέτειες του Mπρέγκα", εκδ. "Πατάκης", (2001). Tο μυθιστόρημά του "Kιθαρίστας σε ταβέρνα" είχε αποσπάσει B βραβείο στο διαγωνισμό μυθιστορήματος του Δήμου Φιλιππούπολης της Bουλγαρίας. Eπίσης έχει εκδοθεί σε μετάφρασή του επιλογή ποιημάτων του σημαντικού σύγχρονου βούλγαρου ποιητή Λιουμπομίρ Λέβτσεβ, με τίτλο "Στιχοράματα" εκδ. "Mανδραγόρας" (2004) και το μυθιστόρημα του Γκεόργκι Γρόζντεβ "Το πλιάτσικο" "Mανδραγόρας" (2008). Tέλος έχει γράψει τα θεατρικά μονόπρακτα: "H έξοδος μετά τις 6 μ.μ. απαγορεύεται" (1984) και "Tο ασανσέρ" (1986) τα οποία ανέβηκαν από το ΔH.ΠE.ΘE. Kομοτηνής το 2003 με το γενικό τίτλο "Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό", σε σκηνοθεσία Hλία Φραγκάκη. Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης συνεργάζεται με πολλά περιοδικά και μεταφράζει συστηματικά βούλγαρους ποιητές στα ελληνικά και έλληνες ποιητές στα βουλγαρικά.


Εκδόσεις: "Ελληνικά Γράμματα"
Αριθμός Σελίδων: 336
Τιμή: 16,00€

4 σχόλια:

Γιώργος είπε...

den m apasxolei to biblio,den diabazo etsi k alios,sori gia to edo sxolio alla gia mia akoma fora diagraftike post moy apo laifo poy den eixe kanena kan ixnos oxi mono brisias alla kanena iponopymeno gia kanenan!to post elege oti einai dinaton ta deltia eidisewn k ta mme genikotera na soy poyne alitheia?otan taytoxrona exoyne ws xorigoys trapezes k aytobiomixanies?eida oti to post eksafanistike simera k eilikrina aporo gia to giati?ayta grin k tha thela tin thesi soy ksana(oxi edo!)prosexos k otan eykairiso tha grapso sto diko moy arxika,giati ayto parapaei,,,exoyne dikaioma na logokrinoyne akoma k tin kalimera isws,,,,,,,,,,,,d e n e x e i kanenans dikaioma na min sebetai k na paizei paixnidakia exw na pio ego,sori ksana grin gia to asxeto toy sxolioy,,,,,,,,,,ta leme

greendim είπε...

Γιώργο...
όταν γράφουμε κάτι ή όταν μιλάμε σε κάποιον, πρέπει να μην τον προσβάλλουμε. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι ενώ αυτά που γράφεις είναι αλήθειες της ζωής, ο τρόπος που το εκφράζεις είναι απότομος και σοκαριστικός. Καλώς ή κακώς στη πλειοψηφία του το κοινό της lifo, δεν είναι έτοιμο να δεχθεί κάτι τέτοιο. Η κοινωνία μας όλο και αγριεύει γύρω μας και κάθε τι που συνηγορεί σε αυτό ειδικά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μας (όπως είναι η "ιντερνετική" απασχόληση) τρομάζει! Όσο για την συμπεριφορά των υπευθύνων της lifo, κάπου δεν συμφωνώ αλλά και κάπου τους δικαιολογώ συνάμα απλά γιατί εκφράζουν μια εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί για τα "συμφέροντα" της. Και σίγουρα είναι πιο τίμιοι από όλους αυτούς τους μπλόγκερς που σχολιάζουν κάνοντας δήθεν τους προοδευτικούς ενώ κατά βάθος είναι πιο ρατσιστές από τον Καρατζαφέρη. Ο οχετός ύβρεων, η ζήλια και η μετριότητα που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο στη lifoland, είναι απίστευτη κατάσταση. Προσωπικά "συμμετέχω" ακόμα για κάποιους πνευματώδεις, ευγενούς και σεμνούς φίλους. Τέλος, με όλο τα θάρρος σου δίνω μια συμβουλή: Όποτε νομίζεις να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις τα καλά του διαδυκτίου αδιαφορώντας για το τί συμβαίνει σε αυτό. Άλλωστε η πραγματική "ζωή είναι έξω". Να 'σαι πάντα καλά.

Ένας φίλος...

Ο Βράχος είπε...

Μητσάκο, πού έχεις χαθεί αγορίνα???
Έχεις κατέβει κάτω για ψήφο?
Δώσε σημεία ζωής :)

Καλημέρα!!!

greendim είπε...

Βράχε...
εδώ είμαι! Επανέρχομαι!...