8 Μαΐ 2009

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έρχεται να μας μαγέψει!...


Υπέροχος μουσικός, τρυφερός ποιητής, μεθυστικός ερμηνευτής, αγαπημένος καλλιτέχνης, ένας δικός μας άνθρωπος. Έρχεται και πάλι στην Ελλάδα που τόσο αγαπά, για να παρουσιάσει με το πολυεθνικό συγκρότημα του, μουσικούς "δρόμους" της γης. Θα είναι μια αλησμόνητη εμπειρία για όσους θα τον απολαύσουν από κοντά.
Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ο τούρκος βιρτουόζος στο νέι, τον ζουρνά και τον μπαγλαμά, μιλάει για τη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 30 Μαΐου θα παρουσιάσει εκεί τη μουσική των Σούφι, μαζί με τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες.
«Οι Δερβίσηδες είναι μέρος της παράδοσης των Σούφι», λέει ο Ομάρ. «Είναι ένα κομμάτι της φιλοσοφίας μας, από τον 13ο αιώνα, όταν ο Ρούμι (πέρσης ποιητής, θεολόγος και φιλόσοφος) έκανε περιστροφές για να φτάσει σε έκσταση. Ετσι έγινε σταδιακά ένας τρόπος προετοιμασίας για τη συνάντηση με τον Δημιουργό μας. Από την άλλη είναι ένας συμβολισμός της κυκλικής κίνησης του σύμπαντος».
Γεννημένος πριν από 58 χρόνια στα Αδανα, «ένα μεγάλο σχολείο για την παραδοσιακή μουσική», ο Τεκμπιλέκ έμαθε να παίζει παραδοσιακή μουσική από τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Υστερα, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε τον Μπράιαν Κιν. Μαζί εμπλούτισαν τη μουσική της Ανατολής με δυτικά στοιχεία, το νέι και ο ζουρνάς συνάντησαν τις κιθάρες και τα συνθεσάιζερ.
Ο τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνης θα παίζει νέι (για το οποίο θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο) μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά και θα παρουσιάσει την προσωπική φιλοσοφία του, που τον καθοδήγησε και του προσέφερε στήριγμα μέσα στη δίνη που διαμόρφωσαν όλες οι θρησκευτικές και πολιτικές εξουσίες. Θα δώσει έμφαση κυρίως στη μυστικιστική πλευρά του, γιατί, όπως λέει ο ίδιος, “η μουσική και ο σουφισμός είναι συνυφασμένα για μένα. Το να παίζω μουσική είναι σαν να προσεύχομαι”.


Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, ακούστε τη μουσική, κι αφήστε τη ψυχή σας να ανέβει και να σμίξει με τον ουρανό...

Έναρξη προπώλησης: Παρασκευή 8 Μαΐου
• Τίτλος
Συναυλία του Omar Faruk Tekbilek με τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες
• Ημερομηνίες
30/5/09
• Ώρα
20:30
• Αίθουσα
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής
• Tύπος
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εισιτήρια
Διακεκριμένη Ζώνη
30667,5 Δρχ. / 90,00 €
Ζώνη Α
22148,75 Δρχ. / 65,00 €
Zώνη B
15333,75 Δρχ. / 45,00 €
Zώνη Γ
8518,75 Δρχ. / 25,00 €
Φοιτητικά
4770,5 Δρχ. / 14,00 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: