31 Μαΐ 2014

Αθήνα, μια πατρίδα που αλλάζει...
Παγιδευμένος στους χυμούς και τα αρώματα της άνοιξης, το τελευταίο διάστημα περιδιαβαίνω τις γειτονιές της Αθήνας. Έχοντας για παρεάκι τις αλλεργίες της εποχής, όταν βρίσκω  χρόνο περπατώ για να βρίσκω την ψυχική μου ηρεμία εδώ, πάνω και μέσα στην μικρή μου πατρίδα.
Είναι ολοφάνερο κι ευτυχώς, τους τελευταίους μήνες η πόλη έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, αυτή η πόλη σε παίρνει αγκαλιά και σε καλεί να ανακαλύψεις τις κρυμμένες της πάμπολλες ομορφιές. Η ατμόσφαιρα πια δεν μυρίζει καμένο πλαστικό από τους σύγχρονους βανδάλους και η αγορά με τα μαγαζιά της προσπαθεί να λειτουργήσει φιλικά προς τους πολίτες ασχέτως αν τα χρήματα που κυκλοφορούν είναι περιορισμένα. Ολοένα ανοίγουνε επιχειρήσεις στο κέντρο στη συντριπτική τους πλειοψηφία εστίασης και δη στα ισόγεια, αν και δεν νομίζω η λάμψη των νέων βιτρινών στο σύνολο τους, να ανταποκρίνεται σε μια βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Χτυπητή αντίθεση στο τελευταίο, η απίστευτη παρουσία όλο το τελευταίο διάστημα των τουριστών που δίνουνε μεγάλη ζωή με την παρουσία τους, στην πρωτεύουσα.
Αυτό που διαπιστώνω επίσης είναι ότι το ανθρώπινο μελίσσι που ξεχύνεται στους δρόμους του άστεως τα τελευταία χρόνια, περπατάει πολύ και βουίζει στα διάφορα καφέ-μεζέ από το πρωί, όπου μιλώντας δυνατά, προσπαθεί ενίοτε να πνίξει τη μιζέρια του κυρίως σε τσίπουρο-μπύροκαταστάσεις, αλλά συγχρόνως κρατώντας και τον ερωτισμό που έχει αυτός ο τόπος πράγμα που φαίνεται μέσα από τα υγρά μάτια των κατοίκων του όταν βραδιάζει και η φωνές γίνονται πιο βραχνές. Το ξενύχτι δε, έχει ελαττωθεί μιας και τα ευρώ έχουν λιγοστέψει.
"Αθήνα διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι", έγραψε κάποτε ο Παλαμάς. Αν το σκεφθείς δεν είχε κι άδικο ο ποιητής.
Όσο για μένα έχω να πω ότι, πάντα μου άρεσε αυτή η πόλη, δεν έχω άλλη...


6 σχόλια:

nikos mous είπε...

Δε μπορώ να πω ότι με ξετρέλανε η ζωή στην Αθήνα, αλλά κάτι τέτοιες μεριές που αναφέρεις και φαίνεται στη φωτογραφία, με κάνουν να τις νοσταλγώ!Κάθε τόπος βέβαια που ζούμε έχει τις δικές του όμορφες γωνίτσες, που αυτές μάθαμε και συνηθίσαμε!
Να περνάς υπέροχα καλέ μου φίλε στην όμορφη Αθήνα και να 'σαι πάντα καλά για να την απολαμβάνεις!
Καλό και χαρούμενο να περάσεις!!!:-)

greendim είπε...

Νίκο μου,
η Αθήνα είναι πολύ όμορφη όπως και ολόκληρη η Ελλάδα μας. Απλά πολλές φορές, οι άνθρωποι είναι αυτοί που χαλάνε την γραφική ομορφιά του κάθε τόπου, πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση της πρωτεύουσας έχει "μαζευτεί" ο μισός πληθυσμός.
Νάσαι καλά που μου γράφεις. Εύχομαι κάποτε να τα πούμε κι από κοντά!...

flore G είπε...

Δεν έχω ζήσει στην Αθήνα,την έχω επισκεφθεί όμως σε ταξίδια.Και ναι!μου άρεσε!ίσως βέβαια για έναν επισκέπτη να είναι πάντα η ''διαμαντόπετρα στη γης το δαχτυλίδι'' και για τους κατοίκους της να μην είναι πάντα υποφερτή.Όλα όμως έχουν και τη θετική τους πλευρά και πιστεύω,πως αν η Αθήνα τώρα αλλάζει κάπως-παρά τα μεγάλα της προβλήματα-αυτό είναι προς τα καλύτερο!

greendim είπε...

Ανθή μου,
αλλάζει προς το καλύτερο αλλά το κύριο θέμα είναι, να γίνουμε εμείς καλύτεροι. Και τότε όλα στη ζωή ίσως γίνουν ομορφότερα!...

Woman in Blogs είπε...

Κι εγώ λατρεύω την Αθήνα! Μπορεί να την έχουν (με) κακοποιήσει άγρια, αλλά κρατάει κάποιες γωνιές γοητευτικές!
Καλό μήνα να έχουμε!

greendim είπε...

Γυναίκα στα μπλόγκα...
η Αθήνα έχει και πολύ γοητευτικούς ανθρώπους που μερικές φορές "κακοποιούν" τον εαυτό τους με την συμπεριφορά τους.
Καλό μήνα και σε σένα!...