28 Ιαν 2014

Περί παρελθοντολαγνείας...


Οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονται να προσκολώνται στο παρελθόν τους το οποίο σε σχέση με το παρόν "αποθεώνουν". Πολλοί από αυτούς "τρέφονται" από τις αναμνήσεις τους. Όμως η ζωή προχωρά με τον χρόνο να κυλάει ανελέητα σε βάρος μας και το μέλλον δεν περιμένει.
Προσωπικά νομίζω ότι το παρελθόν μας μπορούμε να το "κουβαλάμε" για να πέρνουμε κουράγιο για αυτά που έχονται. Και το ότι μεγαλώνουμε δεν πρέπει να "μας ρίχνει" ψυχολογικά.
Ο Francis Ford Coppola (ιταλο-αμερικανός σκηνοθέτης), έχει πει: "δεν είναι να μεγαλώνουμε. Μπορούμε την παιδιάστικη αίσθηση του δέους να την διατηρούμε σε όλη μας τη ζωή". Ενώ ο Charles Kettering (αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης της ηλεκτρικής μίζας), έχει γράψει: "μην στενοχωριέσαι που μεγαλώνεις. Είναι ένα προνόμιο που δεν το έχουν όλοι."
Αλλοίμονο λοιπόν αν χάνουμε όλη τη διαδικασία της καθημερινότητας της ζωής μας έστω με τις πολλές λύπες και λίγες χαρές, θα χανόμαστε στη "μετάφραση" λίγων αράδων του ογκώδους βιβλίου-λευκώματος του βίου μας. Γιατί για μένα αυτό που ζούμε όσο ζούμε, συνιστά από μόνο του ένα "πανηγύρι". Κι εγώ αυτό όσο τουλάχιστον είμαι υγιής, θέλω να το απολαύσω κινούμενος συνέχεια και συνήθως μπρος τα εμπρός. Πάντα είχα την άποψη ότι, ο χρόνος όταν σου φέρει μια ωραία στιγμή δεν σου ζητά να σταθείς εκεί, θέλει να προχωρήσεις για να σου φέρει κάποια άλλη.
Κάποτε διάβασα κάπου: "Να θυμάσαι ότι αύριο είναι η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σου"...

Υ.Γ. Παλαιότερα, από αυτόν εδώ το χώρο είχα ξαναασχοληθεί με το θέμα κάτω από τον τίτλο: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, ένας εχθρός που μας κάνει τον φίλο!...
Τελικά μάλλον έχω κι εγώ το μικρόβιο της "νοσταλγίας"...
       

 

2 σχόλια:

Ευάγγελος είπε...

Τα μεγάλα πνεύματα συναντούνται, καλέ μου φίλε! (Είδες κι εγώ μ' αυτό ασχολούμαι!!!)

Το παρελθόν μπορεί να είναι καλός σύντροφος, αλλά πολλές φορές είναι κακός... σύμβουλος!

Προσοχή, λοιπόν, γιατί πολύ σωστά λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!

Να είσαι καλά!

greendim είπε...

Φίλε μου καλέ...
συχνά σε συζητήσεις που προκύπτουν αυτό επαναλαμβάνω.
"Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!"
Να είσαι πάντα καλά, να γράφεις έτσι κι εγώ να σε διαβάζω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι από την "Κυριακάτικη Καθημερινή"!...