27 Φεβ 2011

Έρωτας εναντίον λογικής!...


"'Ο έρως και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο."
                                                                                                                                ΑΒΒΑΣ ΠΡΕΒΩ

Ο έρωτας και η λογική δεν συναντιούνται ποτέ μεταξύ τους. Μισούνται μεταξύ τους. Το ένα συναίσθημα προσπαθεί να εξαφανίσει το άλλο. Η χαρά του ενός είναι θλίψη του άλλου. Η μάχη είναι  αδυσώπητη και αέναη. Κι ο άνθρωπος έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαλέγει στρατόπεδο με ποιό από τα δύο θα ταχθεί, γιατί ποτέ δεν μπορεί να ξέρει τί θα του συμβεί όταν έρθει αντιμέτωπος με τον έρωτα. Αλλά κι εγώ ακόμα, με την όποια γενναιότητα διαθέτω, αδυνατώ να διακινδυνεύσω και αφήνομαι θαρραλέα στη μοίρα μου να αποφασίσει για την τύχη μου...

Ο Αββάς Πρεβώ στις 25 Νοεμβρίου του 1763 και ενώ έκανε έναν περίπατο στο δάσος του Σαντιγύ, προσβλήθηκε από αποπληξία και πέθανε, σε ηλικία 66 ετών. Επειδή ο θάνατος ήταν αιφνίδιος, διατάχθηκε νεκροψία. Αλλά τη στιγμή που ο χειρουργός βύθιζε το νυστέρι στο σώμα του νεκρού, εκείνος άφησε μια δυνατή κραυγή και μαζί οριστικά, την τελευταία του πνοή!
Ένας θάνατος παράξενος, σκανδαλώδης και απόλυτα ταιριαστός με την επίσης σκανδαλώδη και περιπετειώδη ζωή του Αντουάν Φρανσουά Πρεβώ ντ` Εξίλ, γνωστού ως Αββά Πρεβώ (1697-1763). Ιερωμένος και στρατιωτικός εναλλάξ, εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού, μεταφραστής, αυτοεξόριστος επί σειρά ετών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά το διάστημα 1728-1746.

Έργα του: το πολύτομο Αναμνήσεις και περιπέτειες ενός επιφανούς ανδρός που αποσύρθηκε από τα εγκόσμια (1728-1731), οι Αναμνήσεις ενός έντιμου ανθρώπου (1745), τα μυθιστορήματα Μανόν Λεσκώ (το αριστούργημά του, 1731), Ο Άγγλος φιλόσοφος, Ο πρωτοπρεσβύτερος του Κίλλεριν, ένα δίτομο λεξικό των δύσκολων γαλλικών λέξεων και μια Γενική ιστορία των ταξιδιών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήλπιζα οτι θα το ανέλυες λίγο ακόμα.. άλλη φορά. :-)

greendim είπε...

Lali...
δεν τελειώνει (ούτε χωράει), εδώ το θέμα...