18 Μαρ 2009

Τσουκνιδόπιτα και καλή σας όρεξη!...


Αυτό το για πολλούς μισητό φυτό, έχει πολλές χρήσεις ευεργετικές για τον άνθρωπο.
Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα: ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο, σίδερο. Το αφέψημα του είδους urens, που βρίσκεται και στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό διουρητικό και κατά της πέτρας της χολής, ενώ ο χυμός των σπόρων του σταματά την αιμορραγία. Σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών εκζεμάτων, συμβάλλει στην μείωση του ουρικού οξέος και γενικώς συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Όμως εκτός όλων αυτών, μπορεί να αποτελέσει και εξαιρετικό έδεσμα! Μπορείτε να τη βρείτε παντού αφού η τσουκνίδα αποτελεί ένα από τα κλασσικά ζιζάνια, φυτρώνει παντού στους κήπους, στα καλλιεργημένα και στα χέρσα χωράφια. Η πηλιορείτικη γαστρονομική σοφία εκμεταλλεύτηκε ακόμη και αυτό το δύσκολο φυτό σαν ιδανική γέμιση για πίτες.

Υλικά

1 κιλό τσουκνίδες

2 – 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι αγριομάραθο ψιλοκομμένο

Λίγος τραχανάς χωριάτικος (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

Αλάτι – πιπέρι

Χοντρό χωριάτικο φύλλο

1 αυγό


Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις τσουκνίδες το αλατοπίπερο και τελευταίο το μάραθο. Αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο τραχανά. Στρώνουμε τον πάτο ενός καλά λαδωμένου ταψιού με ένα χωριάτικο φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα των χόρτων και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων και αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50–60 λεπτά.
Kαλη σας όρεξη!...

Πηγή συνταγής: Ξενώνας Αμανίτα, www.amanita.gr

4 σχόλια:

magdalini36 είπε...

...ακόμα θυμάμαι να παρακολουθώ αποσβολωμένη τη γιαγιά μου να μαζεύει τσουκνίδες γιά πίτα από λιβάδια και χωράφια....χα,χα...αυτές που τόσο απεχθανόμουν γιατί έπεφτα θύμα τους κάθε τρεις και λίγο...

Ευχαριστούμε γιά την συνταγή greendim...Θα την εφαρμόσω πάραυτα μόλις μου μάθει η μαμά μου ν'ανοίγω φύλλο...(μιλάω σοβαρά!)

Καλό απόγευμα!

greendim είπε...

Magdalini36...
σε ποιό χωριό;

magdalini36 είπε...

...σε κανένα!...είμαι παιδί της πόλης δυστυχώς! (γεννημένη Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένη Αθήνα)...άν και έχοντας καταγράψει τις αναμνήσεις της συγκεκριμένης γιαγιάς σε διηγήματα μου είπαν πως μου ταιριάζει πολύ το βουκολικό στυλ!!!...χα,χα... Νομίζω πως αληθινά θα έπρεπε να έχω γεννηθεί σε χωριό!...Καλό Σαββατοκύριακο!:)

greendim είπε...

Μαγδαληνή...
μ' αρέσει η ζωή στην επαρχία αλλά δεν μπορώ και να αποχωριστώ και την Αθήνα με τις ευκαιρίες σε τόσες εκδηλώσεις που σου δίνει! Εύχομαι να συναντηθούμε σε κάποια από αυτές...