21 Ιαν 2008

Μια πολύ καλή πρόταση για βιβλίο...



Τίτλος: Τετ α Τετ
Συγγραφέας: Χέιζελ Ρόουλι
Μετάφραση: Ελίκη Βαρβάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
1η έκδοση: 2007
Τιμή: 20,00 ευρώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η γραφή της Χέιζελ Ρόουλι είναι ρέουσα και το βιβλίο μολονότι έχει μεγάλη έκταση, διαβάζεται με ευκολία, καθώς περιγράφει την σχέση και τον βίο των Σαρτρ και Μπωβουάρ σε κάποια σημεία ακόμη και μέρα με την ημέρα, ώστε ο αναγνώστης γίνεται συνοδοιπόρος των δύο διανοητών στα καφέ του Παρισιού όπου σύχναζαν και έγραφαν ή τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.
Οι πληροφορίες που παραθέτει, καθιστούν τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και επιστημονικής βιογραφίας ασαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση κερδισμένος βγαίνει ο αναγνώστης, καθώς μέσα από το έργο της Ρόουλι μαθαίνει λεπτομέρειες της ζωής των δύο φιλοσόφων- συγγραφέων αλλά πληροφορείται και για τον αντίκτυπο του έργου και του τρόπου ζωής τους μέσα το ιστορικό της πλαίσιο.
Μία θυελλώδης σχέση
Ο δεσμός των δύο διανοητών θεμελιώθηκε πάνω στην αρχή της διαφάνειας, της απόλυτης υπόσχεσης ότι θα έλεγαν τα πάντα ο ένας στον άλλον, παρά την ελεύθερη σχέση που είχαν όλα τα χρόνια της ζωής τους, και παράλληλες σχέσεις με τρίτα πρόσωπα που διατηρούσαν αμφότεροι.
Ο συγγραφέας θα ανακαλύψει μια Σιμόν ντε Μπωβουάρ περισσότερο ευαίσθητη και πιο συναισθηματικά δεμένη με τον Σαρτρ από όσο εκείνος μαζί της.
Μέσα από την λεπτομερή καταγραφή της Ρόουλι ανανδεικνύεται το πάθος των δύο φιλοσόφων για την ειλικρίνεια, η οποία ωστόσο αφορούσε μόνο τους δυο τους, αποκλείοντας οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο και αν συνδέοταν κατά καιρούς μαζί τους.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πληροφορήθηκαν για τις σκέψεις του Ζαν Πωλ Σαρτρ ή της Σιμόν ντε Μπωβουάρ για το άτομό τους, για πρώτη φορά μετά την δημοσίευση της αλληλογραφίας του ζεύγους, μέρος της οποίας εκδόθηκε όταν ήταν ακόμη εν ζωή.
Όπως είναι φυσικό, νευρικοί κλονισμοί και πίκρα από τους εκάστοτε συντρόφους τους συνυπάρχουν με την λατρεία που τους απέδιδαν οι "Σαρτριανοί" ακόλουθοί τους.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Χέιζελ Ρόουλι δεν διστάζει να δηλώσει ευθέως και εξαρχής τον θαυμασμό της για την Σιμόν ντε Μπωβουάρ, η οποία, όπως λέει η ίδια, απετέλεσε έμπνευση για το έργο της.
Ο ενθουσιασμός της για τα βιογραφούμενα πρόσωπα πάντως δεν την εμπόδισε να εκτιμήσει και να χρησιμοποιήσει πληθώρα πηγών και μεγάλο εύρος βιβλιογραφίας γύρω από αυτά.
Η συγγραφέας, όχι μόνο μελέτησε ό,τι έχει γραφτεί κατά καιρούς γύρω από το θρυλικό ζευγάρι, όπως και το ίδιο το έργο τους, αλλά ανέτρεξε και σε δημοσιευμένα άρθρα των Σαρτρ και Μπωβουάρ σε εφημερίδες της εποχής, και συνομίλησε με όσα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους ζουν και δέχτηκαν να την συναντήσουν, κάποιες φορές μάλιστα ήλθε σε επαφή ακόμη και με τους απογόνους τους.
Το αποτέλεσμα ασφαλώς δικαιώνει τις προσπάθειές της, καθώς διάβασε και αποδίδει για τον αναγνώστη ανέκδοτο υλικό, όπως την προσωπική αλληλογραφία του ζεύγους ή αποσπάσματα της αλληλογραφίας τους με τρίτα πρόσωπα.
Δυστυχώς η υιοθετημένη κόρη και διαχειρίστρια του πνευματικού έργου του Σαρτρ, Αρλέτ Ελκάιμ αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή μαζί της, στερώντας από όλους μας το περιεχόμενο των επιστολών του διανοητή!
Ευτυχώς άλλα κοντινά πρόσωπα του Σαρτρ και κυρίως της Μπωβουάρ, όπως η επίσης υιοθετημένη κόρη της, διέθεσαν στην βιογράφο, όχι μόνο τις αναμνήσεις τους αλλά και τις επιστολές που φωτίζουν τις δύο αυτές επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων.
Περισσότερα στις σελίδες του βιβλίου...
books in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: