4 Νοε 2012

Καραβάτζιο, η διαστροφή που γέννησε έναν λαϊκό επαναστάτη της ζωγραφικής!...


Στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής, δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα για το τί μπορεί να προκαλέσει ένας διαστροφικός χαρακτήρας απλώνοντας  το τεράστιο πηγαίο ταλέντο του πάνω στον καμβά. Το φως που εκπέμπει το χέρι του Καραβάτζιο είναι διάχυτο από μέσα προς τα έξω. Η έκλυτη ζωή του καλλιτέχνη που αργότερα αποτέλεσε σχολή για πλείστους ζωγράφους, εκφράστηκε απόλυτα στο έργο του. Κυνηγημένος πολλές φορές από τους εχθρούς που έκανε στο θυελλώδη βίο του, πρόλαβε να δημιουργήσει αληθινά αριστουργήματα.
Η Βρετανή ιστορικός Έλεν Λάνγκτον έγραψε γι αυτόν : "Ο πλέον διάσημος ζωγράφος στην Ιταλία και ονομαστός σε όλη την Ευρώπη, ενέπνεε επίσης φόβο λόγω της δύστροπης και ιδιόρρυθμης προσωπικότητάς του. Καυχιόταν για την πρωτοτυπία του και χλεύαζε την εξουσία· ήταν ατρόμητος και εριστικός, και το 1606 σκότωσε έναν άντρα, περνώντας έτσι τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην εξορία.
Το μεγαλύτερο χάρισμά του ήταν η ενσυναίσθηση, το γεγονός ότι έδωσε στη θρησκευτική αφήγηση νιότη και σφρίγος και μέσω αυτών, όπως και μέσω της ακαταμάχητης προσωπικότητάς του, είναι που το έργο του βρίσκει τόσο άμεση ανταπόκριση στη σύγχρονη εποχή. Oμως, παρ' ότι υπήρχαν φορές που η θρησκευτική τέχνη του Καραβάτζιο σόκαρε τους συγχρόνους του, σε ένα βαθύτερο επίπεδο βρίσκεται σε αρμονία με την πνευματικότητα του 16ου αιώνα. Αντανακλά το πάθος του αναζωογονημένου καθολικισμού, η μελαγχολική της σκοτεινιά εν τούτοις υποδηλώνει τόσο τον τρόμο του ατόμου και τις ανησυχίες μιας εποχής πνευματικής κρίσης όσο και την κατάρρευση της οικουμενικής πίστης." 
Το έντονα νατουραλιστικό του ύφος προσέδιδε στους συγχρόνους του θαυμασμό αλλά και φόβο για την "αναρχία" που εξέπεμπε. Γεννήθηκε το 1573 με το όνομα Μερίζι Μικελάντζελο. Στη γενέτειρα του Καραβάτζιο οφείλει το όνομα που τον έκανε διάσημο. Πέθανε το 1610 από ελονοσία. Ήταν μόλις 38 ετών.
Προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από την "φωτογραφική" δύναμη των έργων του στα οποία, οι ανθρώπινες μορφές που αποτυπώνονται, νομίζεις πως θα σου μιλήσουν! Τα αντικείμενα ολοζώντανα, νομίζεις πως μπορείς να τα αγγίξεις! Απολαύστε μερικά:








Δεν υπάρχουν σχόλια: