27 Απρ 2011

Οδός Ονείρων!...


Ποτέ δεν έπαψα να ονειρεύομαι. Ποτέ δεν έπαψα να ελπίζω. Ποτέ δεν έπαψα να περιμένω.
Τα όνειρα μου καταφύγιο από την πραγματικότητα. Μαξιλάρι μαλακό στο σκληρό στρώμα της καθημερινότητας. Ανάσα βαθειά στην πνιγηρή ατμόσφαιρα του κόσμου. Δροσιά ευεργετική στην κάψα της ημέρας. Χέρι ζεστό στο παγωμένο κορμί. Κουράγιο για το χθες, στήριγμα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο. Ιστορίες από όνειρα με δημιουργό και θεατή το ίδιο πρόσωπο. Σενάριο, σκηνοθεσία και μουσική από τον ίδιο "καλλιτέχνη". Και όλα σε έναν δρόμο.
Ένας δρόμος χαρούμενος από φωνές παιδιών που παίζουν ανέμελα. Μια οδός γεμάτη αγάπη. Η οδός Ονείρων...

"Το μέλλον είναι μια εύφορη γη για όνειρα"
                                       ΑΝΑΤΟΛ ΦΡΑΝΣ

Ο Ζακ-Φρανσουά Τιμπό(Thibault), όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ανατόλ Φρανς Παρίσι (1844 - 1924), ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος και κριτικός (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1921). Ο πατέρας του, Φρανσουά-Νοέλ Τιμπώ, ο οποίος είχε ελλειπή παιδεία, είχε φλοδοξίες για το γιο του και γι' αυτό τον έστειλε να σπουδάσει στο Κολλέγιο Στανισλάς, που προοριζόταν για αριστοκράτες και μεγαλοαστούς, το 1855. Στη διάρκεια των σπουδών του, ο νεάρος Ανατόλ έγινε δέκτης πολλών αρνητικών σχολίων κοινωνικού περιεχομένου και η πίκρα που του προκάλεσαν αυτά αντικατοπτρίστηκε αργότερα στα έργα του.Το αρνητικό αυτό κλίμα, σε συνδυασμό με την πίεση από την πλευρά του πατέρα του, ο οποίος φιλοδοξούσε ο γιος του να ανέβει κοινωνικά, φαίνεται πως οδήγησαν τον Ανατόλ Φρανς από τα δεκαπέντε του χρόνια (εμπνευσμένος ήδη από τη Γαλλική επανάσταση και τους κοινωνικούς αγώνες της εποχής του) στην άσκηση έντονης κριτικής και στη θρησκεία με αποτέλεσμα να περιληφθεί το 1922 στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων (Index Librorum Prihibitorum) του Βατικανού. Στη διαμόρφωση των πολιτικών του πεποιθήσεων επέδρασε έντονα και το βιβλιοπωλείο του πατέρα του, στο οποίο ο πατέρας Τιμπό συγκέντρωνε φυλλάδια, εφημερίδες και γενικά ντοκουμέντα για τη Γαλλική Επανάσταση. Τελικά ο Ανατόλ Φρανς εγκατέλειψε το Κολλέγιο Στάνισλας το 1862.
Από το 1867 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα σε φιλολογικά περιοδικά, εργάστηκε για τον βιβλιοπώλη Λεμέρ και έγινε δεκτός στον κύκλο των Παρνάσσιων ποιητών. Συγχρόνως, για να κερδίσει κάποια χρήματα, εργάστηκε ως «νέγρος»*. Το 1877, παντρεύτηκε τη Βαλερί Γκερέν ντε Σοβίλ και απέκτησε μια κόρη. Το 1887 αρχίζει η σχέση του με την Μαντάμ Καιγιαβέ, η οποία αποτέλεσε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του.

Το 1881, έρχεται η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του "Το έγκλημα του Σιλβέστερ Μπονάρ". Ακολούθησαν: «To οινομαγειρείο της βασίλισσας Πεντώκ», «Η εξέγερση των αγγέλων», «Θαΐς», «Οι θεοί διψούν», «Το νησί των πιγκουίνων» κ.ά. Μετά το 1900, τα περισσότερα έργα του Ανατόλ Φρανς εκφράζουν τους κοινωνικούς προβληματισμούς του. Μετά την υπόθεση Ντρέιφους, το 1894, που συγκλόνισε τη Γαλλία, άρχισε να απασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα προσεγγίζοντας τις σοσιαλιστικές ιδέες και τους αριστερούς κύκλους. Ο ρόλος του Ανατόλ Φρανς στη λογοτεχνική ζωή ιδιαίτερα έγινε ακόμη πιο ουσιαστικός, όταν ανέλαβε τη βιβλιοκρισία στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» (Le Temps), όπου από το 1887 έως το 1896 τα εβδομαδιαία χρονογραφήματά του τον ανέδειξαν σ΄έναν από τους πιο σημαντικούς κριτικούς της εποχής του. Το 1896 ο Ανατόλ Φράνς έγινε μέλος έγινε μέλος της Γαλλική Ακαδημία Επιστημών. Στη τελευταία περίοδο της ζωής του είχε γίνει «πρέσβης» των γαλλικών γραμμάτων και είχε έρθει στην Ελλάδα (1898, 1901, 1907,1908) και το 1919 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Έγραψε επίσης:

Το λατινικό πνεύμα (Le Génie Latin, 1913). Πρόλογοι σε εκδόσεις κλασικών κειμένων που εκδόθηκαν πολύ αργότερα.


Χρυσά ποιήματα (Poémes dores, 1873)

Κορινθιακοί γάμοι (Les Noces corinthiens, 1876)

Ιοκάστη και αδύνατη γάτα (Iocaste et le Chat maigre, 1879)

Οι επιθυμίες του Ζαν Σερβιέν (Les Désirs de Jean Servien, 1882)

Το βιβλίο του φίλου μου (Le Livre de mon ami, 1885)

Οι απόψεις του Ζερόμ Κουανιάρ (Les Opinions de Jerome Coignard 1893).

Tο κόκκινο κρίνο (Le Lys rouge, 1894)

H Εκκλησία και η Δημοκρατία ( L΄Eglise et la Republique, 1905

Για καλύτερες μέρες (Vers les temps meilleurs,1909)

Μικρός Πέτρος (Petiti Pierre, 1918)

Ο Ανατόλ Φρανς υπήρξε μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος για μικρό χρονικό διάστημα. Καθώς όμως πάντοτε η προτεραιότητα του ήταν ο άνθρωπος, ήταν αντίθετος σε κάθε καθεστώς που εμποδίζει την ελεύθερη σκέψη. Έτσι εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στη συμπεριφορά της κυβέρνησης των μπολσεβίκων, παρέμεινε πιστός στην Λίγκα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άσκησε έντονη κριτική στη Διεθνή, κάτι που του στέρησε την πρόσβαση σε όλα τα κομμουνιστικά έντυπα. Στην υπόθεση Ντρέιφους, στάθηκε στο πλευρό του γαλλοεβραίου αξιωματικού μαζί με τον Εμίλ Ζολά και τον Ζαν Ζωρές σε με περίοδο έντονου αντισημιτισμού στη Γαλλία.

*Nègre ονόμαζαν εκείνη την εποχή τα άτομα που έγραφαν π.χ. ένα άρθρο το οποίο τελικά δημοσιευόταν με το όνομα άλλου προσώπου.


πληροφορίες: βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: