16 Μαΐ 2010

Το σκάνδαλο της ακριβής Τέχνης στην Ελλάδα!...

Είναι γνωστό πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως τώρα οι άνθρωποι στρέφονται περισσότερο προς τα γράμματα και τις τέχνες ανεβάζοντας την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Το αντίθετο συμβαίνει σε περιοόδους ευμάρειας και πλούτου. Είναι όμως δυνατόν, ακόμα και σήμερα με μια ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει απροκάλυπτα κουμάντο στην χώρα και μάλιστα έχοντας σαν συναίτερο της γι αυτό, τον μπαμπούλα Δ.Ν.Τ. κάποιοι να κερδοσκοπούν υπερβολικά σε βάρος του Έλληνα πολίτη; Είναι δυνατόν αυτός ο Έλληνας πολίτης να εξακολουθεί μετά από τόσες αποκαλύψεις διαφθοράς στον τόπο, να είναι ακόμη τόσο κορόιδο; Είναι δυνατόν τα Μ.Μ.Ε. επειδή προφανώς έχουν μεγάλα συμφέροντα, να σιωπούν μπροστά σε αυτή τη ληστεία που γίνεται;

Αναφέρομαι στις φουσκωμένες τιμές που χρεώνουν για κάθε λογής "άρτον και θεάματα" οι εκάστοτε οργανωτές και ειδικά όταν πρόκειται για "ονόματα" από το εξωτερικό. Οι τιμές αυτές συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες για τις ίδιες παραστάσεις στο εξωτερικό, είναι απίστευτα υψηλότερες εδώ στο "Ελλαδιστάν". Άπειρα τα παραδείγματα που θα μπορούσα να υπενθυμίσω. Αρκεί ένα ενδεικτικά: Η περίφημη συναυλία της Μαντόνα στο Ο.Α.Κ.Α στοίχισε για χιλιάδες θαυμαστές της 200 ευρώ! Η ανάλογη τιμή στο Λονδίνο ελάχιστο καιρό πριν, ήταν 120 ευρώ!
Μια ανάλογη περίπτωση που θα συντελεστεί σε λίγες μέρες στην Αθήνα κοστολογήθηκε από τους υπεύθυνους να ξεκινάει από τα 38 ευρώ και θα φθάνει τα 150 ευρώ όταν στο Παρίσι και το Λονδίνο υπήρχαν τιμές στα 7 και 10 ευρώ!

Ο λόγος βέβαια για τον σπουδαίο Τζον Μάλκοβιτς τον οποίο θα απολαύσουμε επί σκηνής στο ρόλο ενός «σίριαλ κίλερ», στις 25 και 26 Μαΐου, στο θέατρο του «Ελληνικού Κόσμου» προσκεκλημένος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.
Ο διάσημος ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στην «Κολασμένη Κωμωδία: Οι εξομολογήσεις ενός κατά συρροήν δολοφόνου» του Michael Sturminger, ένα έργο που αποτελεί την αυτοβιογραφία του Jack Unter-weger, συγγραφέα και δημοσιογράφου, περιβόητου γυναικοκατακτητή και αγαπημένου της βιεννέζικης ελίτ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μία σειρά δολοφονιών.
Στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση μουσικού θεάτρου η αφήγηση γίνεται μέσα από μονόλογους οι οποίοι εικονογραφούνται από την μουσική, ενσωματώνοντας τα συναισθήματα που εξερευνούν: χαρά, μίσος, αγάπη, θλίψη, πόθο- ερμηνευμένα από δύο σοπράνο και την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Βιέννης, υπό την διεύθυνση του Martin Haselbock, η οποία θα εκτελέσει έργα Beethoven, Mozart, Vivaldi, Gluck, Weber και Haydn.
Αλλοτε σκοτεινά κωμικό και άλλοτε ζοφερό και κτηνώδες έργο η «Κολασμένη Κωμωδία» αποτελεί ένα προκλητικότατο κείμενο, αλλά και μία συναρπαστική και πρωτότυπη προσέγγιση στην διερεύνηση ενός διεστραμμένου μυαλού. Σε αυτό το εγχείρημα ένας διάσημος ηθοποιός, ο Τζον Μάλκοβιτς και μία εξαιρετική ορχήστρα αναμένεται να μας ταξιδέψουν στις δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες περιοχές της πνευματικής διαταραχής.
Η «Κολασμένη Κωμωδία» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Θέατρο Πέρα από τα Ορια», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στην Ελλάδα κορυφαίους ηθοποιούς του παγκόσμιου θεάτρου και του κινηματογράφου.
Το έργο είναι βασισμένο σε μία ιδέα της Birgit Hutter και του Martin Haselbock, η μετάφραση των υπέρτιτλων είναι του Γιάννη Ανδρέου, το ρόλο της Σοπράνο I ερμηνεύει η Bernarda Bobro και η Louise Fribo και της Σοπράνο II Aleksandra Zamojska, ενώ η Birgit Hutter υπογράφει τα κοστούμια.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2009, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, ενώ μετά την Αθήνα θα συνεχίσει την περιοδεία της στο Λονδίνο (Barbican), το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αναφέρθηκα με κάποιες λεπτομέρειες στην παράσταση, από σεβασμό και θαυμασμό στον μεγάλο Μάλκοβιτς πλην όμως κύριοι αρμόδιοι μαζευτήτε! Αλλοιώς θα είστε η αιτία που πολύ σύντομα ο κόσμος θα αναγκαστεί να απέχει από την "ακριβή" τέχνη!...

Σημείωση: οι πληροφορίες είναι από τις εφημερίδες: Η Ημερησία, Τhe Gardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια: