13 Φεβ 2009

"ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13"- Φοβάστε, γελάτε ή και τα δύο;


Παρασκευή και 13, σύμφωνα με τους αμερικανούς είναι μια μέρα ατυχίας και προλήψεων. Η δική μας εκδοχή για την μέρα ατυχίας είναι η Τρίτη και 13 αλλά τείνουμε και εδώ όπως και σε άλλα πράγματα να υιοθετήσουμε την αμερικανική αντίληψη! Ας μην ξεχάσουμε την σειρά ταινιών "Παρασκευή 13" που κάμποσες γενεές έχουν δει και την έχουν συνδέσει με προλήψεις και κακοτυχία. Βέβαια εάν κάποιος είναι γεννημένος Παρασκευή και 13 τότε θα πρέπει να θεωρείται η τυχερή του μέρα. Οι προλήψεις για αυτή τη μέρα έχουν συνδεθεί με γεγονότα πολύ μακριά στην ιστορία....Ξεκίνησαν με το ότι Παρασκευή ήταν η μέρα που η Εύα κορόιδεψε το Αδάμ με το απαγορευμένο Μήλο...επίσης η μεγάλη πλημμύρα που αναφέρεται στη Βίβλο συνέβη και αυτή Παρασκευή.....ενώ η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός ήταν σίγουρα Παρασκευή. Τώρα ο αριθμός 13 έρχεται να συνδεθεί με την Παρασκευή και να φτιάξει μια σειρά προλήψεων και αντιλήψεων προς διερεύνηση. Σύμφωνα με χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο ήταν δώδεκα καλεσμένοι και ο 13ος ήταν ο Ιησούς που προδόθηκε και μετά θανατώθηκε. Εδώ βέβαια εάν ξεκινήσουμε να μετράμε με πρώτο τον Ιησού ο Ιούδας ήταν ο 13ος και εδώ το τέλος το ξέρουμε.
O Jason Voorhees γεννήθηκε την Παρασκευή και 13 του 1946. Από μικρό παιδί τον πειράζανε τα άλλα μικρά παιδιά λόγω του παραμορφωμένου τού προσώπου. Το 1957, κι ενώ ήταν μόλις 11 χρονών πνίγεται στην λίμνη Crystal ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους για κάμπινγκ μετά από συνηθισμένα πειράγματα κάποιων παιδιών κι αυτό είχε σαν συνέπεια να κλείσει η κατασκήνωση.
Αλλά έναν χρόνο μετά τα παιδιά και οι ενήλικες που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του Jason βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από μυστήριες συνθήκες. Ο δολοφόνος δεν πιάστηκε ποτέ... 12 χρόνια μετά και η κατασκήνωση της Cystal Lake ξανανοίγει αρχίζει να ξανάρχεται κόσμος. Αλλά σε κάποιον φαίνεται δεν του αρέσει αυτό κι έτσι ο τρόμος σκορπίζει στην περιοχή της κατασκήνωσης και το λουτρό αίματος αρχίζει.
Με ούτε μια, ούτε δύο αλλά δέκα παρακαλώ συνέχειες, η σειρά ταινιών “Friday the 13th” θεωρείται μια από τις πιο μακροχρόνιες σειρές. Η πρώτη ταινία αν και δεν ήταν ο Jason που σκότωνε τα αθώα θύματά του, αλλά η μητέρα του η Pamela Voorhees, έκανε μεγάλη επιτυχία. Ο Jason εξαπόλυσε την δολοφονική του μανία από το δεύτερο μέρος της σειράς αφήνοντας πίσω του πληθώρα πτωμάτων.
Με το αγαπημένο του όπλο, μια τεράστια χαντζάρα, και πάντα φορώντας την μάσκα του χόκεϊ, σήμα κατατεθέν του, δεν άφησε κανέναν χωρίς να τον κάνει «με τα κομματάκια». Ο δημιουργός του ήταν ο Victor Miller και υπήρχαν αρκετοί ηθοποιοί που τον ενσάρκωσαν τον Jason όπως οι Warrington Gillette, Richard Brooker, Ted White, C.J. Graham και Kane Hodder.
Μέχρι το 2001 ο Jason επέστρεφε από την Κόλαση ολοένα και πιο δυνατός. Υπήρχαν αρκετές συνέχειες που κι ακόμα δεν ξέρουμε αν έχουν τελειώσει (άβυσσος η ψυχή των παραγωγών), ένα cross-over με άλλη μια πετυχημένη σειρά τρόμου στο “Freddy Vs. Jason” (ενώ στα σκαριά είναι και μια συνέχεια αυτού) και μια σειρά που αν και είχε το όνομα δεν είχε καμία σχέση με την ταινία, την “Friday the 13th – The Series” (1987-1990). Έτσι ο Jason θεωρείτε από τους πιο φρικιαστικούς και πιο αιμοδαψείς δολοφόνους του κινηματογράφου.Στην Ελλάδα η ταινία είναι γνωστή σαν «Παρασκευή και 13».1. Friday the 13th (1980)2. Friday the 13th Part 2 (1981)3. Friday the 13th Part 3: 3D (1982)4. Friday the 13th Part 4: The Final Chapter (1984)5. Friday the 13th Part 5: A New Beginning (1985)6. Friday the 13th Part 6: Jason Lives (1986)7. Friday the 13th Part 7: The New Blood (1988)8. Friday the 13th Part 8: Jason Takes Over Manhattan (1989)9. Friday the 13th Part 9: The Final Friday (1993)10. Jason X (2001)11. Freddy Vs. Jason (2003)

4 σχόλια:

xamogelo είπε...

πάντως για εμένα η τρίτη και 13 είναι τυχερή μέρα :-D τότε γεννηθηκα :-)

Antoine είπε...

Η Τρίτη και 13 καθιερώθηκε ως μέρα κακοτυχίας ακριβώς γιατί αλώθηκε η Κβνσταντινούπολη από τους Φράγκους τον Απρόλιο του 1204.
Αλλά φυσικά δεν πρέπει να πιστέυουμε σε προλήψεις.

greendim είπε...

xamogelo...
κι εγώ 13 γεννήθηκα, αλλά Κυριακή!...

greendim είπε...

Antoine...
πιο πολύ πιστεύουμε στον άνθρωπο...