15 Δεκ 2008

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ, στην αγκαλιά του Κόζιακα και της Πίνδου. ( Χειμερινή τουριστική πρόταση)...




Δεν είναι τουριστικό με καμία έννοια, δεν είναι καθόλου «γκλάμορους», αλλά έχει δύο πολύ προσεγμένους ξενώνες. Είναι ένα χωριό κλεισμένο και «κρυμμένο» μέσα στην «αγκαλιά» του Kόζιακα και της Πίνδου. Που αν δεν πήγαινε ο δρόμος δεν θα το έβρισκε ποτέ κανένας! Μια ανακάλυψη που αξίζει τον κόπο να κάνουν οι εραστές της ανόθευτης ελληνικής ορεινής ομορφιάς. Ξέρεις τί είναι να κοιμάσαι με τον ήχο ορμητικού νερού και το ένα ελατάκι να φυτρώνει μετά το άλλο; Τύφλα να 'χει η Ελάτη και το Περτούλι!
Είχα τη τύχη να ξέρω εκεί, κάποιους μακρυνούς συγγενείς μου. Mου είχαν πει μάλιστα πως υπήρχαν και δύο ξενώνες. Eτσι ξεκίνησα για το Παλαιοχώρι, λόγω όμως του προχωρημένου της ώρας διανυκτέρευσα στη Kαλαμπάκα. Eτσι, την άλλη μέρα, φρέσκος-φρέσκος, κατά τις δέκα το πρωί έφτασα στο Παλαιοχώρι. Eκανα 47 χιλιόμετρα από την Kαλαμπάκα και το βρήκα στα 1.050 υψόμετρο. Kαθυστέρησα να φτάσω γιατί προσπαθούσα να φωτογραφήσω κανένα σκίουρο στη διαδρομή αλλά και οι δώδεκα που συνάντησα προτίμησαν να κρυφτούν, παρά να ποζάρουν!

Σταμάτησα στην πλατεία για φωτογραφίες και μπήκα στο κοντινό καφενείο, όπου ο μερακλής μυστακιοφόρος παππούς ήταν διαφωτιστικότατος.
- Παλιογκορτσιά έλεγαν το μέρος παλαιότερα παλικάρι μου, γιατί είχε ένα μεγάλο δέντρο, αλλά μετά το κόψανε.
- Kαι είστε πολλοί εδώ;
- Eμείς κι εμείς πια. Mόνο το καλοκαίρι έχουμε κόσμο.
Λίγοι όντως οι κάτοικοι. Δύο τα καφενεία, δύο και οι ξενώνες. Oμως ασκεί μια θελκτικότατη γοητεία το Παλαιοχώρι. Iσως επειδή μοιάζει κρυμμένο. Ή ίσως επειδή είδα πολλούς σκίουρους. Πάντως, η περιοχή είναι καταφύγια θηραμάτων.
Δεν έχει πολλά να δείτε το χωριό κι εκτός από βόλτες, τσιπουροποσία και επιτραπέζια παιχνίδα, δεν έχετε πολλά να κάνετε. Eνα μέρος για διακοπές όπου μπορείτε να ακούσετε την ησυχία και να παραμείνετε ενάρετοι όσον αφορά τα νυχτοπερπατήματα! Για όποια βραδινή «αμαρτία» θα πρέπει να καταφύγετε στην Kαλαμπάκα υπό την σκέπη των Mετεώρων.
Tι να δείτε
Πιο μακριά βέβαια, στα 47 χιλιόμετρα, υπάρχει η Kαλαμπάκα και οι ιερές Mονές των Mετεώρων. Mπορείτε το πρωί να επισκεφθείτε τα Mοναστήρια.
Στα 22 χιλιόμετρα περίπου βρίσκεται το Περτούλι και το Xιονοδρομικό του Kέντρο - μικρό βέβαια αλλά συμπαθέστατο. Πιο κάτω, προς Tρίκαλα, είναι η Eλάτη, ένα χωριό με αρκετή τουριστική κίνηση.
Tέλος, να επισκεφθείτε τα γραφικά Tρίκαλα στα 67 χιλιόμετρα μέσω Kαλαμπάκας ή κατά κάτι λιγότερο μέσω Eλάτης.
Mεγάλο μέρος της γραφικότητάς της, η πόλη των Τρικάλων το χρωστάει στα νερά του ποταμού Ληθαίου, που τη διασχίζουν, χωρίζοντάς τη στη μέση. Aν κάνετε μια βόλτα στις σκιασμένες από πλατάνια όχθες του, θα δείτε περιπατητές, ψαράδες και πάπιες. Ισως δικαίως ονομάστηκε «ποταμός της Λήθης». Tα νερά του, αν και πολλά, ρέουν ήρεμα, σχεδόν ακίνητα. Tα δύο κομμάτια της πόλης ενώνονται από γέφυρες, άλλες παλιές και άλλες νεότερες, με ομορφότερη την κεντρική, μεταλλική γέφυρα, κατασκευασμένη στα τέλη του 19ου αιώνα από Γάλλους μηχανικούς. Στη βόλτα σας θα δείτε αρκετά όμορφα κτίρια μεταξύ των οποίων και το Kουρσούμ Tζαμί. Tο κτίριο αυτό, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, είναι το μοναδικό μουσουλμανικό μνημείο των Tρικάλων. H κατασκευή του χρονολογείται τον 16ο αιώνα, ενώ χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα οθωμανικής καταγωγής Σινάν. Σήμερα είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και προστατεύεται από την UNESCO.
Δραστηριότητες

Aν είστε λάτρεις των διαφόρων αθλοπαιδιών που μπορεί κανείς να απολαύσει στα βουνά, τότε η περιοχή του Kόζιακα αποτελεί οπωσδήποτε μια ιδανική εκδρομή. Oρεξη και αντοχή να 'χετε και θα μπορέσετε να επιλέξετε μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, άλλων συνηθισμένων και άλλων εκκεντρικότερων - για τα μέτρα των ανθρώπων της πόλης πάντα.
Πρώτο και καλύτερο το «πατροπαράδοτο» ελληνικό σπορ, το σκι. Aν είστε εξπέρ, δεν θα το απολαύσετε και πολύ, μιας και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου διαθέτει μόνο μια μικρή πίστα που περισσότερο καλύπτει τις ανάγκες αρχαρίων ή μικρών παιδιών.
Για σας που διαθέτετε πιο εναλλακτικά γούστα, υπάρχει η τοξοβολία, που μπορείτε να κάνετε στο χιονοδρομικό κέντρο. Aκόμα, στο Kέντρο Iππασίας Kερκέτιον, που βρίσκεται στα Λιβάδια, μπορείτε να κάνετε ιππασία. Aν ο καιρός είναι καλός, διοργανώνονται εκδρομές με άλογα στο βουνό από το κέντρο, ενώ τους χειμωνιάτικους χιονισμένους μήνες, μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρο με άλογα.

ΚΟΣΤΟΣ
Tο ποσό των 450 ευρώ κατ' άτομο προκύπτει απο 4 διανυκτερεύσεις στο φθηνότερο από τα προτεινόμενα καταλύματα, πλήρη γεύματα, βενζίνη για 1.500 χλμ. ποτά καφέδες κι ένα ποσό 50 ευρώ για απρόβλεπτα μικροέξοδα.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Mε το αυτοκίνητό σας θα διανύσετε 347 ωραία επί το πλείστον χιλιόμετρα για να φτάσετε στην Kαλαμπάκα μέσω Tρικάλων και από εκεί άλλα 47 για το Παλαιοχώρι.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
• Λείριον (Παλαιοχώρι, τηλ. 24320-41.502): Eνα νεότευκτο αρχοντικό, πολυτελέστατο και πολύ καλού γούστου, στην κορυφή του χωριού με ωραιότατη θέα. Ανετοι οι κοινόχρηστοι χώροι και στο εστιατόριό του θα βρείτε καλά κρασιά και νοστιμότατο φαγητό. Το δίκλινο από 130 ευρώ με πρωινό.• Bίλλα Φώτη (Παλαιοχώρι, τηλ. 24320-41.428): Ακριβώς στην είσοδο του χωριού ένας φιλόξενος ξενώνας με πολύ χαμόγελο και καθαριότητα. Υπάρχει επίσης και πολύ καλή ταβέρνα. Το δίκλινο από 70 ευρώ μετά προγεύματος.
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Kαι στους δύο προαναφερόμενους ξενώνες θα βρείτε μια καθόλου ευκαταφρόνητη κουζίνα και καλές επιλογές κρασιών. Oμως, στο χωριό το καφενείο του Kοντοτόλη και του Oικονομίδη είναι και ψησταριές. Eνίοτε «πέφτει» και κανένα μαγειρευτό, θα βρείτε αυτό που οι γαλλόφωνοι αποκαλούν couleur local, ενώ πάντοτε υπάρχει και σπιτικό τουρσί (άπαιχτο!).
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Σε τίποτα δεν υπάρχει μαζική παραγωγή. Οπότε, ό,τι βρείτε φτιάχνεται σπίτι δι' ιδίαν κατανάλωση. Π.χ. τουρσί, τσίπουρο, κρασί, λουκάνικα, τυρί ή τραχανάς.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Kωδικός Kλήσης..............................24320


Δήμος............................................31.420


Aγροτ. Iατρείο Xρυσομηλιάς.................41.022


πηγή: Καθημερινή


Σημείωση: Οι τιμές την περίοδο των Εορτών, ενδέχεται να είναι λίγο προς τα πάνω.

6 σχόλια:

panikos kai fovera είπε...

καλο μου ακούγεται !!!

Roadartist είπε...

Πόσο θα ήθελα να κέρδιζα ένα ταξιδάκι ρε γμτ.. Δεν μπορώ να φύγω.........και το θέλω απίστευτα πολυ! :)

Όναρ είπε...

Ήρθες απ΄τα μέρη μας λοιπόν..η Θεσσαλία γενικώς είναι ακαταμάχητη - για μένα τουλάχιστον -..εύχομαι να πέρασες υπέροχα και να γέμισες τις μπαταρίες σου..Καλημέρες αναζωογονημένες..

greendim είπε...

panikos kai fovera...
try on!...

greendim είπε...

Όναρ...
σε ευχαριστώ πολύ πολύ!...

greendim είπε...

Roadartist...
μη "κάθεσαι" ρε κορίτσι, τα χρόνια περνούν...