2 Νοε 2008

Vicky Cristina Barcelona: μια θαυμάσια ταινία!...




Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να γράψω λίγες γραμμές για την νέα ταινία του υπέροχου Γούντι Άλλεν που είδα πριν δύο Κυριακές.
Ένας Γούντι που αιφνιδιάζει ακόμα κι αυτούς τους πιστούς θαυμαστές του ευχάριστα για το πώς εξελίσσει τη δουλειά του χωρίς να χάνει καθόλου από την μαγεία της τέχνης του. Προσωπικά δε πιστεύω ότι με αυτό το έργο, το τρομερό "παιδί" του αμερικάνικου σινεμά, απόκτησε περισσότερους οπαδούς.Γιατί κι αν ακόμα υπάρχουν πολλοί που θα τον κατηγορήσουν για άστοχες προσπάθειες στο παρελθόν σε δραματικές ή αστυνομικές ταινίες, νομίζω πως πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο προικισμένος αυτός σκηνοθέτης γράφει εξαιρετικά καλά.
Στην τελευταία του αυτή κινηματογραφική προσπάθεια, μας μεταφέρει σε ένα υπέροχο ζωντανό "σκηνικό" που δεν είναι ούτε η Νέα Υόρκη ούτε το Λονδίνο αλλά η θαυμάσια καλοκαιρινή Βαρκελώνη που από μόνο του αποτελεί έναν από τους λόγους για να δει κάποιος την ταινία. Ο επόμενος λόγος είναι ο τρόπος που παρουσιάζει αυτός ο αιώνια "έφηβος" το άγαπημένο του θέμα: τον έρωτα και την αγάπη. Ο τρίτος λόγος οι εξαιρετικές ερμηνείες. Μέσα από μια ρομαντική κομεντί σε ύφος σοφιστικέ με ενίοτε ξεκαρδιστικές σκηνές, ξεδιπλώνεται μια λαμπερή πρωταγωνιστική τετράδα που κινείται ανάμεσα στην αναζήτηση της αληθινής αγάπης και του εφήμερου σεξ και με την αίσθηση της ειρωνίας να αγκαλιάζει τις σχέσεις τους μεταξύ τους. Ο δυναμικός μάλιστα "ερχομός" της Πενέλοπε Κρουζ -με καταιγιστική είναι αλήθεια, ερμηνεία- βάζει τα πράγματα που αφορούν τα άλλα τρία κεντρικά πρόσωπα του έργου, στη θέση τους. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε εκείνα πελαγοδρομούν ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω τους, στη λογική και το ένστικτο τους. Και η λύση που δίνει σε κάθε αισθηματικό αδιέξοδο είναι: το πάθος!

Η υπόθεση του έργου ξεκινά κάπως έτσι:
Η Βίκι και η Κριστίνα, δύο Αμερικανές φτάνουν στη Βαρκελώνη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οταν ένας Ισπανός ζωγράφος και γόης τις προσκαλέσει στο εξοχικό του για ένα σαββατοκύριακο, θα τον ερωτευτούν διαδοχικά και η φιλία τους θα δοκιμαστεί. Μέχρι τη στιγμή που θα κάνει την εμφάνισή της η πρώην σύζυγος του ζωγράφου...
Δείτε τη, αξίζει!...

Πληροφορίες:
Ρομαντική κομεντί – Αμερική /Ισπανία 2008
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Σενάριο: Γούντι Άλεν
Πρωταγωνιστούν: Ρεμπέκα Χολ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πατρίτσια Κλάρκσον, Κέβιν Νταν, Κρις Μεσίνα.
Αφήγηση: Κρίστοφερ Έβαν Γουέλς
Διάρκεια: 96’

14 σχόλια:

Roadartist είπε...

σε φιλους μου παλι δεν αρεσε.. ..τι να πεις..γουστα ειναι αυτα σιγουρα..Καλημερα!

Vam33 είπε...

Την είδα greendim φοβερή ταινία έγραψα ανάλογο ποστ στην lIfo.Πολθ καλή.Καλημέρες

the passenger είπε...

χμμμμμμμμμμμμμ......λοιπόν: σκηνοθετικά μια χαρά (όχι κάτι το εξαιρετικό, όχι όμως και άσχημη). από ερμηνείες επίσης. από σενάριο όμως.....
λοιπόν, boem ζωγράφος που ξέρει να πετάει αεροπλάνο και ζει σε βίλα δε μου λέει τίποτα. χαρήκαμε, ένας τύπος που έχει λυμένα και τα προβλήματα επιβίωσης και αμαλάχι μπορεί και να ζωγραφίζει, άνετα ρίχνει όποια γκομενίτσα εγκλοβισμένη στη γιάπικη συμβατική ζωή της γουστάρει.
θες μποέμ ζωγράφο Γούντι μου; φτιάξε μια ταινία για ένα πλανόδιο ζωγράφο που βγάζει οτ ψωμί του στους δρόμους και μένει στις εργατικές κατοικίες της Βαρκελώνης και σε παραδέχομαι.
εκεί είναι η ένστασή μου.
τι;
πολύ μακριά το πάω;
το ξέρω. δε βαριέσαι;;;

Ανώνυμος είπε...

pass sumfwnw wstoso teleia fwtografia kai mousiki....emena mou arese i tainia alla ligotero apo alles tou idiou

mrt

Ανώνυμος είπε...

@ passenger - filaraki tainia einai, oxi eidhseis... elpizw na ginomai katanoitos!

the passenger είπε...

@ ανώνυμος: σε πιάνω, απλά και εγώ αναφέρω τις ενστάσεις μου. τεσπα, αυτό που με έκανε να το αναλύσω τόσο είναι το γεγονός πως κάποιοι είπαν πως ήταν καλύτερη από το matchpoint που για να είμαι ειλικρινής δεν το πιστεύω. τώρα, ναι, σύμφωνοι, μια χαρά ταινία είναι και εάν δεν ήταν και του Γούντι Άλεν θα σου έλεγα και ταινιάρα. όμως όταν μιλάμε για Γούντι Άλεν, μπορούμε να του ζητάμε κάτι παραπάνω, άλλωστε μας έχει δώσει αυτό το δικαίωμα.

Όναρ είπε...

Δεν είχα σκοπό να τη δω αλλά μιας και την προτείνεις..θα κάνω την απόπειρα και θα επανέλθω..Καλημέρες κινηματογραφικές..

greendim είπε...

roadartist...
καλό είναι να τη δεις για να έχεις "ιδίαν αντίληψιν".

greendim είπε...

vam33...
σε υπέρ-ευχαριστώ για τα σχόλια σου!...

greendim είπε...

passenger...
"τηρουμένων συνθηκών και αναλογιών" η ταινία είναι πραγματικά καλή. Μετά το matchpoint φυσικά!...

greendim είπε...

μαριτία...
δεν απέχεις από την πραγματικότητα.

greendim είπε...

όναρ...
περιμένω εντυπώσεις!...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν εμένα αυτή η ταινία με κούρασε.Λίγο η ακατάπαυστη φλυαρία,λίγο η αρκετά μεγάλη καθυστρέρηση της εμφάνισης της Κρουζ, λίγο το γεγονός ότι δεν είχε τη σπιρτάδα του matchpoinτ,ε απαγοητεύτηκα...το σενάριο δεν είχε ανατροπές, οι εικόνες οικείες...γενικά μου φάνηκε ως καλοστημένη μπούρδα...

greendim είπε...

ezak..
σίγουρα δεν φτάνει το matchpoint αλλά ταπεινή μου γνώμη ότι άδικείς λιγάκι την ταινία.
Φιλιά...