Κυκλοφορούν καλοντυμένοι φορώντας ρούχα αγορασμένα από τα χρόνια της ευμάρειας. Τους διακρίνεις τελευταία όλο και πιο εύκολα. Τους συναντάς είτε την ημέρα είτε τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πλούσιες περιοχές όπως το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και την Κηφισιά. Φαίνονται από μακριά ότι δεν διαθέτουν "τα προς το ζην" όπως τρόφιμα και φάρμακα, αν και οι ίδιοι το κρύβουν όσο μπορούν από τους δικούς τους ανθρώπους. Πρώην αξιοπρεπείς εργαζόμενοι οικογενειάρχες με τραπεζικές καταθέσεις που έκαναν φτερά από τα χρέη και τις ανάγκες, ψάχνουν τους κάδους των δήμων για να βρουν να φάνε. Πρώην αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες ζητιανεύουν κατάχαμα έξω από φούρνους και σουπερμάρκετ, έχοντας το ένα χέρι τεντωμένο να κρατάει ένα πλαστικό κυπελλάκι και το άλλο να κρύβει με τρόπο το πρόσωπο τους. Πρώην στελέχη εταιρειών άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, ανακαλύπτουν τις πλατείες της πόλης αλλάζοντας θέση από παγκάκι σε παγκάκι. Πρώην επώνυμοι έμποροι, περνούν τα μουντά πρωινά τους καθισμένοι στον
Γρηγόρη, πίνοντας το καπουτσίνο του ενός ευρώ και τριάντα λεπτών διαβάζοντας με τις ώρες όλα τα free-press. Πρώην καλλιτέχνες κρύβοντας το πρόσωπο τους κάτω από έναν χοντρό σκούφο κάνουν -όταν βρίσκουν- αρπαχτές δουλειές του ποδαριού για να ζήσουν όπως-όπως τις οικογένειες τους. Πρώην φερέλπιλδες επαγγελματίες όπως δικηγόροι, διαφημιστές, μεσίτες κλπ. οι περισσότεροι πτυχιούχοι, πασχίζουν να ισορροπήσουν πάνω σε δύο ρόδες κάνοντας το ρεπό κάποιου ντελιβερά έχοντας μερικοί σαν σύμμαχο το κράνος, για να μην τους αναγνωρίσει η σκληρή πλευρά της ζωής που παραμονεύει στους δρόμους. Πρώην απόμαχοι της εργασίας που κάποτε έπαιρναν μια αξιοπρεπή σύνταξη η οποία τώρα έχει τόσο λιγοστέψει που αναγκάζονται να συνωστίζονται στα διάφορα συσσίτια πνίγοντας για χάρη της επιβίωσης την υπερηφάνεια των χρόνων που κουβαλάνε στους ώμους τους. Πρώην καταξιωμένοι κοινωνικά και πετυχημένοι επαγγελματικά εργαζόμενοι που σήμερα είναι χρόνια πλέον άνεργοι που προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά της πλήξης τους με το να επιδίδονται σε ατέλειωτες νυχτερινές πορείες σε λεωφόρους της θλίψης ή άλλοτε σε αλέ-ρετούρ διαδρομές του μετρό αθώοι λαθρεπιβάτες ξοδεύοντας τα χρόνια τους σε μια ζωή υπόγεια στην κυριολεξία.
Είναι δίπλα μας, όμως εμείς τους βλέπουμε με τρόμο και ξεμακραίνουμε για να μη γίνουμε ίδιοι. Αυτός όμως είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να έρθουμε σύντομα στην ίδια κατάσταση με αυτούς. Να γίνουμε κι εμείς "πρώην".
2 σχόλια:
Η κρίση ανέτρεψε πολλά δεδομένα και δημιούργησε δυσβάσταχτα προβλήματα κι αξεπέραστα σε πολλές περιπτώσεις αδιέξοδα.
Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητά που βιώνουμε γύρω μας, φίλε Δημήτρη, πρέπει με κάθε τρόπο να την αντιπαλέψουμε και να σταθούμε όρθιοι. Γι' αυτούς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν χρειάζεται να δείξουμε έμπρακτα οργανωνένα και συστηματικά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το επισημαίνεις πολύ εύστοχα.
Καλή σου δύναμη και καλή συνέχεια!
Ευάγγελε...
όλα αυτά πρέπει να προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε όσο γίνεται περισσότεροι.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!...
Δημοσίευση σχολίου